12 Şubat 2012 Pazar

Marmelatlı Tartölet




Tarif Ayten Dirier'e ait. Azıcık değiştirdim ölçüleri.



Malzemeler


125 gr. soğuk tereyağ
1 kahve fincanı sıvı yağ (çay bardağıyla aynı hacimde)
1 kahve fincanı yoğurt
1 kahve fincanı toz şeker
1 yumurta
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/2 paket vanilya
aldığı kadar un (tam buğday unu kullandım)


500 gr. hurma ve kuru kayısı karışımı
tarçın, zencefil, muskat rendesi


Yapılışı


Kuru meyveler üstünü örtecek kadar sıcak suyla kısık ateşte üstü kapalı olarak pişmeye bırakılır. Arada bir karıştırılıp ezilir, gerektikçe su ilave edilir. Çok yumuşadığında blender ile kıvamı homojenize edilir.


Küp doğranmış tereyağ, şeker ve diğer sıvı malzemeler yoğrulur. Kontrollü bir şekilde un (beraberinde kabartma tozu, vanilya ile) eklenerek sert bir hamur tutulur. Üçte birinden biraz daha az bir miktar üstündeki şeritleri yapmak üzere ayrılır. Kalanından minik bir mandalin büyüklüğünde bezeler koparılıp unlanmış tezgahta merdaneyle veya elle açılır. Tartölet kalıplarına yerleştirilir, içlerine meyve püresi paylaştırılır. Kalan hamur unlanmış tezgahta açılıp merdaneyle şeritler halinde kesilir ve tartöletlerin üstüne yerleştirilir. 190 dereceli fırında pişirilir.


Bu ölçülerle 14 adet tartölet çıkıyor, biraz iç artabilir. Elmalı dolgu hazırlayacaksak 6 elma gerekiyor, 6 kaşık şekerle birlikte tabi.


Orijinal tarif tartölet değil tarttı ve kabartma tozu 1 paketti; ilk denemede 1/2 paket kullandım, hamurun kıvamı tartölet için biraz yumuşak geldi bize, bu hali daha çok hoşumuza gitti. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder