13 Ocak 2013 Pazar

Ayvalı Turta



Bir seferinde 32 cm.lik kalıpta, ikincisinde de 26 cm.lik kalıpta yapmıştım. Aslında iki farklı tarif oldu ve büyük kalıptaki hamurun oranları daha iyi oldu ama ikisini de yazıyorum (fotoğraftaki 26 cm.lik kalıp). Alan ölçüleri oranı 2/3; malzemeleri ona göre oranlayabiliriz.


Malzemeler

32 cm.lik kalıp için;

250 gr. tereyağ (soğuk ve küp küp)
1 yumurta
2 kaşık yoğurt
1/2 su bardağı toz şeker
aldığı kadar un (2 bardak beyaz + 2 bardak tam buğday)
1 paket kabartma tozu
1/2 paket vanilya

3 ayva
2/3 su bardağı toz şeker
1 silme tatlı kaşığı tarçın
1 çay kaşığı zencefil
çok az karanfil

26 cm.lik kalıp için hamuru; 

125 gr. tereyağ
1 yumurta
1 kaşık yoğurt
2/5 su bardağı toz şeker
2,5-3 su bardağı un (çoğu tam buğday)
1/3 paket kabartma tozu

Yapılışı

Küp doğranmış tereyağ ve diğer malzemelerle sert bir hamur yoğrulur. Çeyreği poşet içinde buzluğa alınır, kalanı yağlanmış kalıba yayılır. 170 dereceli fırında alt-üst ayarında 1. seviyede pişirilir. Kalan hamur buzdolabında bekletilirken meyveler rendelenip şeker ve baharat ilavesiyle çok az pişirilir. Kalıba dökülüp üstüne buzluktaki hamur rendelenir. 170 dereceli fırında ve 2. seviyede pişirilir. 

Not: Hava almayan bir kapta işyerine getirdiğim dilimler hemen yumuşadı ama evde tepside duran parçaların 3 gün sonra bile kıvamı iyiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder