11 Eylül 2011 Pazar

Ümran Açması




Tarifi forumda Ümran arkadaşımız vermişti, oldukça da beğenilmişti ve adı 'Ümran açması' olarak kaldı. Benim diğer tarifimden farkı 1/2 su bardağı su eksik olması. Hamur işlerine aşina olanlar bilir, tarifteki en ufak bir şeyi değiştirmek neticeyi tahminlerin ötesinde etkiler. Bu diğer açmadan biraz daha yağlı oluyor (bunu kötü manada söylemiyorum) ve pastane açmasına daha çok benziyor.

Malzemeler

2 yumurta (birinin sarısı üstüne sürülür)
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı su (ılık)
1 çay bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep (tarifte yoktu)
2 paket instant maya / 1 paket yaş maya (42 gr)
aldığı kadar un


tereyağ

Yapılışı

Önce sıvılar karıştırılır, sonra un ve maya ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur kıvamı yakalanınca ılık bir ortamda üstü örtülerek dinlenmeye bırakılır. Kabarınca 12 beze yapılır. Bezeler merdane ile inceltilip içine oda sıcaklığında tereyağı sürülür, rulo yapılıp her iki ucundan birbirinin tersi yönde bükülüp iki ucu biraraya getirilip yapıştırılır ya da düğüm atılır (ben düğüm atıyorum ucu açılmasın diye). Üzerine yumurta sarısı sürülüp 180 derecelik fırında pişirilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder